pstryczek, złudzenie czy na pierwszym zdjęciu to wcale nie Twoja Baśka, bo kolor na jakiś ciemniejszy wygląda :P
gdzie mamy rdzę w OI
Zwiń
X
-
gdzie mamy rdzę w OI
Zgodnie z propozycją
jest temat dla O II.
To może być i dla O I.
U mnie tradycyjnie chyba (2005 rocznik):
1) listwa na tylnej klapie - co ciekawe zauważyłem, że rdza jest pod rantem listwy z prawej strony. Z lewej nie. Jest różnica w wyprofilowaniu listwy. Pod całym obrysem listwy lakier jest przytarty
2) na masce w miejscu styku grila z maską - rogi. Wzdłuż linii grila na górze tez lakier jest poprzycierany.
3) robiłem też zaprawkę na przednim - lewym błotniku - na samym rogu przy słupku przednim (tuż obok zamka maski). Na prawym nie.pozdrawiam - Darek
-
-
Zamieszczone przez ruwado1) listwa na tylnej klapie - co ciekawe zauważyłem, że rdza jest pod rantem listwy z prawej strony. Z lewej nie. Jest różnica w wyprofilowaniu listwy. Pod całym obrysem listwy lakier jest przytarty
zdjąłem listwe, wyczyściłem, pomalowalem, założyłem uszczelkę zobaczymy na jak długo starczy
Komentarz
-
-
Re: gdzie mamy rdzę w OI
Octavia z 2002r.
Rdza pod tylną listwą z lewej jak i prawej strony, do tego punktowa rdza na klapie, plamki wielkości łepka od szpilki....klapa pomalowana - zobaczymy na jak długo starczy
Plamki rdzy wielkości łepka od szpilki na poszyciu tylnych lewych drzwi
Błotniki przednie, lewy przeżarty w okolicach łączenia błotnika z progiem, wymiana na nowy
Błotnik prawy - rdza w tym samym miejscu - jednak nie zdążyło zjeść blachy - wyczyszczone, zabezpieczone i pomalowane
co więcej - powoli ściera się lakier na klamkach zewnętrznych....
Komentarz
-
-
Octavia z 2003r. Jeździ od 2004r.
Podobnie jak u innych. Rdza pod tylną listwą na klapie z lewej jak i z prawej.
Jak na razie cała reszta OK, więc wypada się zabrać za konserwację.Octavia I FL kombi, 1.9 TDI 110 KM ASV, L&K
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=80299
_______
Piotr
Komentarz
-
-
U mnie najwięcej pojawiło się przy grillu na rogach, ale już zrobione. Oprócz tego progi delikatnie z przodu, pod listwą na klapie bagażnika za klamką i ostatnio zauważyłem, że coś jakby się miało dziać pod lusterkiem prawym (trzeba się schylić, żeby zobaczyć). To tyle. Ogólnie nie mogę narzekać.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dj19102001 rocznik, from dojczland import 2014
progi przy nadkolu - Niemiec jakimś cudem sprawił, że tam błoto się dostało i pewnie chwilkę to gniło zanim błoto zostało usunięte.
Moja Grudzień 2000 kombi FL, tylna klapa pod listwą, klapa przy trzecim stopie, maska na styku z grilem, błotniki pod przednimi chlapaczami. Mam też ubytek rantu na progu pod kierowcą, zsunęła się z podnośnika kiedyś.
W drugiej z listopada 2000 dokładnie te same miejsca, a wyjątkiem trzeciego stopu bo to 5D i prógu.
Generalnie sama nie rdzewieje, a z powodu wycierania lakieru przez wyżej wymienione elementy.
Komentarz
-
-
No to i ja dodam coś ze swoich spostrzeżeń.... O1 Tour 2008r.
1. rdzawa kreska na wysokości styku drzwi lewy i prawy przód z uszczelkami gumowymi.Prawdopodobnie wytarcie.Jeszcze na gwarancji to malowali, potem nakleiłem folię.
2. Słupki drzwi tylnych, te czarne. Co ciekawe zaczyna gnić tam, gdzie nie widać, czyli od wnętrza- od dołu.
3. Jeśli chodzi o tylna klapę i miejsce styku listwy plastikowej z blachą, to u mnie na razie nic nie widać.
Zauważyłem jedynie, że od rocznika 2010 (Tour) dawali tam folię przeźroczystą.
4. Co do przednich błotników, to mnóstwo naleciałego błota i piachu pod chlapaczami.
Zrobiłem niewielkie zaprawki, wyczyściłem i jak na razie gites.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez toznowujaZamieszczone przez utekZamieszczone przez toznowujaU mnie nie ma nic. 2002r Combi
Komentarz
-
-
Aktualizacja
1) listwa na tylnej klapie - co ciekawe zauważyłem, że rdza jest pod rantem listwy z prawej strony. Z lewej nie. Jest różnica w wyprofilowaniu listwy. Pod całym obrysem listwy lakier jest przytarty
2) na masce w miejscu styku grila z maską - rogi. Wzdłuż linii grila na górze tez lakier jest poprzycierany.
3) robiłem też zaprawkę na przednim - lewym błotniku - na samym rogu przy słupku przednim (tuż obok zamka maski). Na prawym nie.
4) prawa strona, tylna szyba w drzwiach - czarna listewka dzieląca szybę od tylnej szybki - robi się mały purchelek na dole.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez toznowujaOd kwietnia. Zastanawiam się, czy zamontować chlapacze za przednimi kołami. Co o tym myślicie i czy ktoś może ewentualnie polecić jakiś konkretny model ?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
Komentarz